Februar 04, 2023

Upis u novu mektebsku godinu

Upis polaznika mektebske pouke u svim džematima Medžlisa IZ Bihać počinje u subotu, 10. septembra, od 10 do 12 sati.

- Pozivamo roditelje sa područja Medžlisa IZ Bihać da i ove godine upišu djecu u preko 30 mekteba naših džemata te na taj način zajedničkim radom i zalaganjem muallima i roditelja doprinesemo kvalitetnijem odgoju i vjerskom obrazovanju naše djece – istakao je glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić.

Više od 2.000 mekteba djeluju u okviru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. U prethodnoj mektebskoj godini u mektebima Islamske zajednice bilo je upisano više od 100.000 polaznika, od čega 82.000 na području Bosne i Hercegovine u više od 1.600 mekteba.

Mekteb nije samo potreba pojedinca, određene grupe, Islamske zajednice, već opći društveni interes i potreba.

- Podsjećati na ulogu i značaj mekteba uvijek je poželjno i potrebno, a posebno danas, u vremenu opće globalizacije, otvorenosti i pristupa društvenim mrežama i platformama, te mnogobrojnim drugim izazovima koji su pred mladima. Mekteb je ustanova koja se prije svega brine o odgoju, a upravo su odgoj i naša podrška njemu i mladima ono što nam danas treba. Muallimski poziv je poseban iz više razloga. Prije svega, prvi muallim i prvi vjeroučitelj je bio poslanik Muhammed a.s. pa je stoga i motivacija za obavljanje tog poziva i ljubav prema podučavanju mladih generacija posebna. Svakako inspiraciju nalazimo i u Poslanikovim, a.s., riječima: "Zaista, Allah i Njegovi meleki, čak i mrav u svom skrovištu i riba u vodi, blagosiljaju one koji druge podučavaju dobru2, tako da, sigurno, i naši vrijedni muallimi i muallime s radošću iščekuju početak nove mektepske godine - istaknuo je dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Video "Ja volim mekteb" u produkciji BIR TV pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=zvt6BhMwZfI

 

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on utorak, 06 Septembar 2022 14:35
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H