Septembar 24, 2020

O propisima dženaze i ponašanja kod smrtnog slučaja

Voljom Uzvišenog Allaha čovjek se u određenom trenutku rodi, određeno vrijeme živi i u određenom trenutku odlazi sa ovog svijeta. Međutim, smrt nije kraj. Duša nastavlja živjeti na drugom svijetu - Ahiretu.

Iako smo duboko svjesni neminovnosti odlaska s ovoga svijeta, rastanak od naših bližnjih je bolan i težak. U tom trenutku sve što se može učiniti je primjereno i dostojanstveno ispratiti naše najmilije sa ovoga svijeta.

Ako je neko prisutan u zadnjim trenucima života svoga bližnjega, ili neke druge osobe, poželjno je da poluglasno izgovara riječi La ilahe illallah, Muhammedun resulullah (Nema boga osim Allaha, Muhammed je Njegov poslanik) kako bi ih bolesnik ponovio i kako bi mu one bile posljednje u ovozemaljskom životu. Nakon smrtnog časa umrlom treba zatvoriti oči i prekriti ga prekrivačem, a potom pozvati službu medicinske pomoći radi utvrđivanja smrti (tzv. mrtvozornik). Nakon toga treba pozvati pokopnu službu.

Ponašanje rodbine, komšija i prijatelja

Rodbina, komšije i prijatelji pomoći će porodici umrlog u skladu sa potrebama i mogućnostima . Najprikladnije je da primaju i ispraćaju goste koji dolaze izraziti saučešće porodici, te da se uključe u poslove organizovanja dženaze.

Prirodno je zaplakati za bliskom i dragom osobom u trenutku njenog preseljenja na Ahiret. Međutim i tada treba ostati priseban i primjereno i dostojanstveno se ponašati. Jadikovanje, naricanje i preglasno plakanje muslimanima nije dozvoljeno i smatra se nepristojnim. Takvo ponašanje bilo bi, prema islamskom učenju, uznemiravajuće za dušu umrlog, a grijeh onome ko bi se tako ponašao.

Izražavanje saučešća

Izražavanjem saučešća pokazujemo da saosjećamo u žalosti za umrlim. To je pohvalan gest.

Najbolje je saučešće izraziti Kur'anskim ajetom: "Innellahe me'as-sabirin" (Zaista je Allah sa strpljivima), a odgovara se takođe Kur'anskim ajetom: "Inna lillahi ve inna ilejhi radži'un" (Allahovi smo i njemu se vraćamo).

Pored toga u našoj tradiciji je ostalo izražavanje saučešća na turskom jeziku: Bašun sagolsun, a odgovara se Dostum sagolsum.

Primjereno je izraziti saučešće i drugim riječima koji su u skladu sa lokalnim običajima, a nisu u suprotnosti sa vjerskim principima

Prilkom izražavanja saučešća muškarci će se međusobno rukovati ili zagrliti. Žene će postupiti na isti način.

Muškarci i žene koji nisu bliski rođaci neće se međusobno rukovati, nego će samo usmeno izraziti saučešće ožalošćenima.

Dženaza namaz

Svaki punoljetan i mentalno zdrav musliman - muškarac dužan je klanjati dženazu namaz. Da bi klanjao dženazu, kao i druge namaze treba da bude fizički i obredno čist, tj da je sa abdestom.

Dženaza ima četiri tekbira (Allahu ekber). Poslije prvog tekbira se uči Subhaneke sa dodatkom "ve dželle senauke", poslije toga salavati, a poslije trećeg dova. Na kraju se preda selam na desnu i lijevu stranu.

Osoba koja ne zna učiti gore spomenuto izgovarat će samo tekbire za imamom. Dženaza namaz je svojevrsna molitva za dušu umrlog i sudjelovanje u njoj spada u norme primjerenog ponašanja pripadnika islama.

NAPOMENA: Imami na dženazama imaju običaj podsjetiti prisutne na način klanjanja dženaze i spomenuti neke olakšice ukoliko čovjek ne zna proučiti sve što se propisuje. Međutim, s obzirom da veliki broj ljudi nakon ovog savremenog komunikacijskog napretka dženazu namaz klanja sedmično ako ne i češće, neophodno je da se nauči sve što se inače uči, a za to treba zaista samo malo truda. S toga toplo preporučujemo svim muslimanima da nauče ispravno klanjati dženazu namaz i da ne koriste olakšice za neznanje tokom cijelog svog života.


Praćenje dženaze

Pratnja dženaze se vrši dostojanstveno. Neprimjereno je razgovaranje, smijanje, pušenje cigareta, i sl. Prateći dženazu treba učiti dove, tražiti od Allaha dž.š. oprost za svoje i grijehe umrle osobe, te razmišljati o smrti i našoj pripremljenosti za nju. Nije u skladu sa islamskim principima prestizati pogrebno auto, niti odlaziti na mezarje prije pogrebnog auta u kojem se nalazi tijelo umre osobe, jer se dženaza slijedi.

Ponašanje na mezarju

Zabranjeno je hodati po mezarovima i sjediti na njima. Zagrtanje kabura je pohvalno djelo (Napomena: običaj da se lopata obavezno spušta na zemlju prilikom preuzimanja nije nikakav vjerski propis već običaj koji nije nužno poštovati). Stavljanje vijenaca na mezar nije islamski običaj. Bilo bi dobro izbjegavati sve ono od čega nema koristi duša umrlog i što nije u skladu sa islamom.

Prema islamskim propisima, pratnji i klanjanju dženaze prisustvuju samo muškarci. Prilikom dolaska na dženazu, potrebno je biti odjeven prikladno tim okolnostima.

Međutim, u našim uslovima, u kojima ispraćaju dženaze prisustvuju žene, potrebno je dodatno naglasiti obavezu njihovog primjerenog i pristojnog odijevanja.

Nepristojno je obući kratku suknju, prozirnu ili odjeću pripijenu uz tijelo, bluzu ili majicu bez rukava ili kratkih rukava. Poželjno je da ženske osobe koje u svakodnevnom životu ne nose maramu, prilikom prisustvovanja dženazi stave maramu preko glave.

Poslije dženaze najbolje što živi može učiniti za dušu umrlog je da živi moralno, u skladu sa propisima islama, da čini dovu Uzvišenom Allahu i da radi dobra djela.

Nakon ukopa, lijepo je prisustvovati učenju kratkih sura i dove pred dušu umrle osobe.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem telefona u toku radnog vremena: +387 37 22 84 55

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H