Januar 27, 2020

Medžlis IZ Bihać

Medžlis IZ Bihać
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kur'anPrva škola hifza koja je otvorena u sklopu institucija Islamske zajednice u BiH je upravo Škola hifza u Bihaću. Nakon što je hafiz Abdurahman-ef. Osmanović položio hifz i stekao časnu titulu hafiza Kur'ana 2009. godine, početkom 2010. godine uz svesrdnu podršku tadašnjeg predsjednika Medžlisa IZ-e Bihać rahmetli Akaid-ef. Boje, glavnog imama Mensur-ef. Ćehića, te tadašnjeg imama Harmanske džamije Enver-ef. Moranjkića, pokrenuo je školu hifza u Bihaću.

Do sada je ova škola iznjedrila sedam hafiza, šestorici hafiza: hafizima Adisu Baručiću, Numanu Bajriću, Samiru Haskiću, Senadu Ganiću, Harzudinu Škiljanu i Edinu Fajkoviću je muhaffiz bio hafiz Abdurahman-ef., a hafizu Emrahu Litriću muhaffiz je bio Enver-ef. Moranjkić.

Pored same harmanske Ić-Hisar džamije nalazi se kuća koja je bila u vlasništvu rahmetli Arife Ćemalović, a koja je istu uvakufila za potrebe džemata Harmani. Skupština Medžlisa IZ-e Bihać na prijedlog hafiza Abdurahman-ef. i džematkog odbora džemata Harmani, je donijela odluku da se pomenuta kuća renovira i adaptira za potrebe Škole hifza, što podrazumijeva potpune uvjete za stalni boravak, učenje i podučavanje njenih korisnika. U svemu ovome veliku ulogu je odigrao i bišćanin Ismet Hodžić sa privremenim boravkom u Švicarskoj, koji je stipendirao polaznike škole koji su učili hifz, te bio apsolutno na usluzi Islamskoj zajednici i hafizu Abdurahmanu.

Objekat je pri kraju sa renoviranjem, te će uskoro polaznici Škole ući u nove adaptirane prostorije i uz pomoć donatora i vakifa i dalje njegovati tradiciju čuvanja Kur'ana Časnog u svojim memorijama i grudima.

Dosadašnji vakifi Škole hifza su: Ismet Hodžić sa svojom suprugom Senadom, džemat Sant Galen, džemat Dornbirn, džemat Ulm, džemat makedonskih muslimana u švicarskom gradu Roršah, MIZ Bihać, Islamski pedagoški fakultet i džemat Harmani.

Koordinator škole Kur'ana je hafiz Abdurahman-ef. Osmanović, imam u džematu Harmani.

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti na broj telefona 037 22 84 55 ili na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

ngo sektorPri upravi za vanjske poslove Rijaseta IZ-e u BiH djeluje odjel za saradnju sa nevladinim organizacijama. Ljudi danas lesto sebe traže kroz svoj aktivizam u nevladinim organizacijama ili podupirući razne organizacije ili konzumirajući usluge različitih organizacija kako domaćih kako inostranih, kako oni koji djeluju u određenim poljima djelovanja, tako i oni koji djeluju motivirani vjerom. Neke od tih organizacija slabo sarađuju sa IZ-om.

Islamska zajednica je prepoznala šansu saradnje sa nevladinim sektorom i priliku da koordinira sa raznim udruženjima aktivnosti od opšteg značaja kako za članove Islamske zajednice tako i za društvo u cjelosti.

Platformu je Rijaset IZ usvojio u decembru 2013. godine i od tada se aktivno kroz organizacione jedinice Rijaseta radi na sistemskom pristupu ovom pitanju. Formiranje tima koordinatora na nivou muftijstava a potom i na nivou medžlisa, važan je korak za dalji sistemski rad i pristup na ovom polju.

Koordinator Medžlisa Islamske zajednice Bihać za saradnju sa nevladinim sektorom u gradu Bihaću je Nazif ef. Horozović

Sve informacije u vezi rada ovog odjela možete naći na sljedećem linku, a dodatne informacije možete potražiti kod samog koordinatora putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Medžlis IZ Bihać
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

humanitarnaOdjel za humanitarni rad egzistira već godinu dana. Cilj osnivanja ovog odjela jeste sve učestaliji zahtjevi naših džematlija i građana našeg grada za pomoć u liječenju i za osnovne životne potrebe. Ovaj odjel zaprima zahtjeve i u saradnji sa imamima i članovima džematskih odbora na terenu određuje prioritete pomoći.

S obzirom da individualne podrške u liječenju i osnovnim namirnicima ne objavljujemo, izdvajamo sljedeće aktivnosti ovog odjela:

 • Predramazanske podjele paketa po džematima.
 • Ramazanska ackija za Srebrenicu u prehrmabenim i higijenskim artiklima
 • I projekat „Djeca Bihaća djeci Srebrenice“ gdje je sakupljen školski pribor, torbe i paketići povodom nove hidžretske godine i podjeljeni djeci u Srebrenici i Bratuncu, a što možete naći izvještaj na našoj stranici

Ovaj odjel će i dalje davati svoj nesebičan doprinos u rješavanju nagomilanih socijalnih problema naših džematlija i građana grada Bihaća, a sve organizacije koje žele saradnju sa ovim odjelom mogu se javiti ma broj +387 37 22 84 55 ili na stranicu Medžlisa Islamske zajednice Bihać i dobit će kontakte koordinatora i biti na raspolaganju svima koji žele da učine dobro.

Koordinatori ovog odjela su: Izet ef. Rekanović, Abdulaziz ef. Nuspahić i Jasmin ef. Halilagić

Sve informacije u vezi rada ovog odjela možete naći na sljedećem LINKU

Medžlis IZ Bihać
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Odjel za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini okuplja preko stotinu koordinatorica iz svih medžlisa uključujući svakako i Medžlis Islamske zajednice Bihać.

Odjel za brak i porodicu našeg medžlisa spada u najaktivnije odjele na niovu cijele Islamske zajednice.

U toku 2016. godine realizovano je ukupno 21 aktivnost u saradnji sa brojnim vladinim i nevladinim organizacijama i ustanovama.

Odjel za brak i porodicu aktivno sarađuje sa imamima u promociji svojih aktivnosti, te inicira brojne aktivnosti za žene i mlade od kojih izdvajamo:

 • Cjeloživotno učenje Ikre je sekcija koja okuplja u srednjoj grupi 22 polaznice, a u naprednoj 13 polaznica, gdje je u 2016. realizovano po 145 časova za svaku grupu.
 • U džematu Čavkići i Brekovica se realiziraju Halke Kur'ana – učenje sufare, ispravnog učenja Kur'ana i u konačnici perfektnog učenja Kur'ana. Na ovim sekcijama prisustvuje preko 200 žena.
 • U Medžlisu IZ-e se realizira posebna edukacija pod nazivom „Škola zdrave prehrane“, gdje se polaznicima nude izuzetno korisne informacije i putem jedinstvenih metoda nastoji se s polaznicima postići željeni efekat i primjena naučenog.
 • U toku 2016. godine organizirane su kreativne radionice gdje su se koristile tehnike poput rad na foliji, platnu, restauracija drveta,turski i zlatni vez u džematima Brekovica i Mali Lug gdje je prisustvovalo preko 50 žena i djevojaka po 10 sati u svakom džematu.
 • U toku 2016. godine realizirana je posjeta džematima i održane prigodne edukacije. Broj takvih posjeta i edukacija je 55.
 • U saradnji sa CEI „Nahla“ realizovan je seminar za žene pod nazivom „U susret Ramazanu“ gdje je učešće uzelo preko 70 žena iz našeg Medžlisa.
 • Organiziran je kamp za mlade gdje su se družili i slušali dragocjene edukacije iz sljedećih oblasti psihologija uspjeha, sport, vjera, snalaženje u prirodi, tefsir, film i analiza, namazi u džematu
 • Saradnja sa udruženjem „Život“ i drugim suorganizatorima u realizaciji godišnje manifestacije „U njemu je divan uzor“ posvećena Muhammedu, a.s.
 • Drugu godinu za redom, u saradnji sa planinarskim udruženjem „Horizont“ kreiramo i pripremamo kompletan izgled srebreničkog cvijeta gdje učestvuje preko 100 žena i specifičnim načinom međusobnog povezivanja napravimo srebrenički cvijet što je jedinstven događaj u cijeloj BiH.
 • Dan prije nastupanja mjeseca Ramazana organizirali smo tzv. dječiji vozić gdje smo sa 170-oro djece i sa preko 300 roditelja u našem gradu napravili pravu prazničnu atmosferu i na takav način najavili dolazak mjeseca Ramazana
 • U augustu mjesecu smo realizovali ekskurziju za mlade u Travnik i Sarajevo i pri tome obišli znamenja našeg glavnog grada, odgledali nekoliko kraćih filmova u 7 d kinu, posjetili džemat Kalibunar u Travniku i dr.

Kada sumiramo sve aktivnosti dobijemo impozantan broj da je u našim programima učestvovalo 31 trener (samo 5 muških), 827 časova, preko 2200 konzumenata naših aktivnosti su u raznim prilikama imali šansu da prošire svoje znanje i vidike i provedu svoje slobodno vrijeme u izuzetno korisnom i ugodnom ambijentu.

Koordinatorica odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Bihać je mualima Zineta Horozović

Odjel za brak i porodicu

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H