Decembar 14, 2018

Hutbe

On u promjenama polazi od sebe. Djela i postupci onoga koji bi da mijenja svijet oko sebe i koji bi da podstiče na dobro, a odvraća od zla, treba da budu u skladu s njegovim riječima.

هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ ¤

On po Poslaniku Svome šalje uputstvo i vjeru istinitu da bi je uzdigao iznad svih vjera, makar ne bilo pravo mnogobošcima. (Kur’an, Es-Saff, 9)

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Njemu Milostivom se neizmjerno zahvaljujemo što nam je plemenitog poslanika Muhammeda, a.s., poslao, i što nas je Svojim mnogobrojnim blagodatima obasuo. Najveća blagodat za naše duše je Njegova vjera, a mudrost i znanje koje nam daje svjetlo je našeg uma. Naš dug je da se Njegovih blagodati trajno sjećamo, a da o Njegovim ajetima razmišljamo i da iz njih pouku uzimamo.

Od Sehl b. Sa'da Es-Sa'idija, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Svako dobro i zlo imaju kod svoje riznice, a ključevi riznica su kod ljudi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji 02.03.2018. hutbu je održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH koju prenosimo u cjelosti:

Stranica 1 od 2
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H