April 05, 2020

Održan džematski mevlud u džematu Ripač

10. novembra 2019. u prelijepom ambijentu džamije u džematu Ripač održan je prigodan mevludski program povodom obilježavanja mjeseca mevluda - rođenja Muhammeda, a.s.

Na samom početku prisutnima se obratio imam džemata Mehmed-ef. Beganović. On je naglasio značaj odgoja djece u skladu sa Poslanikovim, a.s., preporukama u kojima stoji da je bio posebno milostiv prema djeci, te je svojim ličnim primjerom motivisao mlađe generacije da ga slijede, što su oni i uradili. Zahvalio se roditeljima što redovno svoju djecu šalju u mekteb, kao što se zahvalio i kolegama imamima, hadžijama i gostima i svima koji su došli na ovaj mevlud.

Prigodan program su izvela djeca – polaznici mekteba, a s njima zajedno salavate, ilahije i recitale su ponavljali svi prisutni.

U svojstvu izaslanika glavnog imama Medžlisa IZ Bihać, vaz-i nasihatom se obratio Sead-ef. Duraković, imam u džematu Hatinac. On je istakao da se životni principi koje slijedimo u životu moraju podudarati sa principima koje je živio i slijedio Muhammed, a.s., jer u protivnom naša ljubav prema Muhammedu, a.s., neće biti potpuna i samo sljeđenjem prakse Muhammeda, a.s., se upotpunjuje ono što se očekuje od nas kao njegovih sljedbenika.

U toku programa stihove mevluda i prelijepe ilahije su izvodili i imami Enver-ef. Crnkić i Midhad-ef. Hrnjica, dok je hajir dovu na kraju programa proučio Izet-ef. Šahinović, imam u džematu Izačić.

Last modified on četvrtak, 05 Decembar 2019 23:43
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H