Mart 30, 2020

U subotu održan mevlud u džematu Veliko Založje

U subotu, 2.11.2019. u džematu Veliko Založje održan je svečani mevludski program povodom obilježavanja rođendana Muhammeda, a.s.

Prigodan mevludski program su izveli polaznici mektebske nastave ovog džemata, a veliki broj zainteresiranih džematlija za ovaj događaj nisu krili svoje oduševljenje onim što su vidjeli i čuli. Ilahije, recitali, učenje mevluda, mudre poruke su bili sastavni dio repertoara mevludskog programa.

Uvodno ašere je proučio Alen-ef. Altić, imam u džematu Klisa, a mevludski vaz je kao izaslanik glavnog imama kazivao Izet-ef. Rekanović, imam u džematu Pritoka.

Na samom početku se sa nekoliko riječi obratio imam džemata Emsad-ef. Sadiković. On se zahvalio djeci i roditeljima, te džematlijama koji su došli na mevlud, te na takav način iskazali posebno poštovanje prema Muhammedu, a.s.,  s čijeg izvora, njegovog sunneta, svakodnevno pijemo nepomućene životne napitke bez kojih bi bili potpuno dezorjentisani i pogubljeni. On je iskoristio priliku i zahvalio se džematlijama koji su za vrlo kratko vrijeme realizovali projekat toplotne izolacije i grijanja u džematskoj kući, te izrazio dobrodošlicu gostima, izaslaniku glavnog imama Izet-ef. Rekanoviću i kolegi imamu Alen-ef. Altiću.

Na kraju programa se prisutnima obratio Izet-ef. Rekanović. On je naglasio značaj obilježavanja mevluda kao sastavnog dijela islamske tradicije Bošnjaka i važnost slijeđenja njegovog sunneta - prakse u svakodnevnom životu.

Dovu je proučio Alen-ef. Altić i time je okončana još jedna posebna mevludska svečanost u ovom džematu.

Zalozje2

Last modified on utorak, 05 Novembar 2019 10:33
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H