Juli 11, 2020

Održan seminar za ovogodišnje hadžinice Muftijstva bihaćkog (FOTO)

Hadž kao jedinstvena islamska dužnost koja se obavlja jedanput u životu dovoljno govori koliko je fokus na sve aktivnosti hadža unutar dvadesetak dana boravka u Meki i Medini iznimno važan.

Da bi taj fokus bio što kvalitetniji i da bismo izbjegli na što lakši način one stvari koje nam mogu biti otežavajući faktori da se ibadetima na hadžu potpuno posvetimo i sve obrede adekvatno obavimo, 7.7., u periodu od 10 do 15h organizirale smo seminar iznimno važan za muslimanke Krajine, sa posebno ciljanom grupom, ovogodišnjim ženama prijavljenim za hadž. Amfiteatar je bio prepun a seminaru je prisustvovalo 120 žena.

Organizatori poludnevnog seminara za ovogodišnje hadži-hanume su Muftijstvo bihaćko, Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, Asocijacija žena Iskre Medžlisa IZ Bihać uz podršku Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Cazin. Veliku podršku programu dao je muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić. Domaćin seminara je bila medresa Džemaluddin Čaušević u Cazinu pa je samo otvaranje seminara pripalo direktoru medrese prof. Enesu Ljubijankić koji je uz riječi dobrodošlice dao nekoliko preporuka na osnovu kojih ćemo poslati lijepu sliku muslimana iz Bosne i Hercegovine na svetim mjestima.
Seminar se sastojao iz tri sesije sa tri aspekta: šerijatsko-duhovni, tehnički i zdravstveni uz potrebu da se naredne godine proširi sa još jednim aspektom.

Šerijatski aspekt hadža sa fokusom na ženska pitanja te prikaz i prezentacija makete Ka'be te i drugih detalja vezanih za obrede hadža održala je Šuhra Terzić, prof., koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, dugogodišnja konsultantica na hadžu sa bogatim iskustvom na ovu temu. Profesorica je navela mnogo živih primjera u direktnom radu sa ženama a koje su sudionicama seminara rasvijetlile pravo stanje i greške koje trebamo izbjeći na ovom najvažnijem životnom putovanju.

Ostale gošće predavači sa aspekta svojih struka bile su prošlogodišnje hadži-hanume sa svježim iskustvima. Njihove preporuke su bile od iznimne važnosti za kvalitetnije pripreme ali i boravak na hadžu u ovoj godini.

Selma Cazinkić, prof., govorila je o tehničkim savjetima i uputama za lakše obavljanje hadža a koji se odnose na pripreme pred odlazak, samo putovanje, boravak na hadžu te povratak. S obzirom da mnogi uvjeti tehničke prirode mogu ugroziti zdravlje ili sputavati kvalitetnije obavljanje obreda kao što je neadekvatna odjeća i obuća, nedostatak pomagala usljed otežavajućih klimatskih uvjeta praktičnom prezentacijom profesorice ovogodišnje hadži-hanume su dobile sve upute i način organizacije ovog dijela.

Treći predavač seminara bila je diplomirana medicinska sestra i koordinatorica za kvalitet Doma zdravlja Bihać, Adaleta Ćehić koja je prošle godine bila angažovana na hadžu kao medicinsko osoblje u ambulanti gdje je imala direktni kontakt sa hadžijama. Njena iskustva su nam pomogla da uzmemo zaključke o najčešćim bolestima i tegobama koje zadese naše hadžije i kako ih prevenirati. Takođe je govorila o bespotrebnoj panici i dolasku u ambulantu za promjene koje su prirodne usljed promjene klimatskih uvjeta.

Zadnje predavanje sa prezentacijom održala je dr Zuhal Sancakli Hodžić, specijalistica porodične medicine, takođe sa prošlogodišnjim svježim iskustvom na hadžu, koja je najprije govorila o zdravstvenim uputama prije hadža koje se odnose na jačanje imuniteta i vitalnosti, a potom i o lijekovima koje je neophodno ponijeti za najčešće simptome koji se javljaju na hadžu, te drugim medikamentima i pomagalima koji se trebaju naći pri ruci. Doktorica je prenijela i svoja iskustva na pojedinim mjestima na hadžu te važnosti da se suština shvati i iskoristi vrijeme na najbolji način.

Za ovu priliku fabrika lijekova Zada Pharmaceuticals je donirala lijekove svim prisutnima.

Svemu u prilog išla su brojna pitanja visoko zainteresovane publike te njihovi osvrti i zahvala sa visokim ocjenama uspješnosti i potrebe ovakve vrste seminara.

Program je i počeo i završio sa učenjem Kur'ana profesorice Emine Omerspahić i učenice medrese Zejneb Terzić te zajedničkom telbijom koja je izazvala posebne emocije svim sudionicama.

Voditeljica seminara bila je mr Zineta Horozović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać.

Prijem žena, dobrodošlicu i brigu o njihovim potrebama tokom seminara preuzela je Nermina Ljubijankić, prof., koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Cazin.

Kako bismo osigurale da najvažnije upute ovogodišnje hadži-hanume imaju pri ruci u svakom trenutku pripremile smo edukativni letak sa najvažnijim uputama sa sva tri aspekta o kojima smo govorili.

Nakon seminara priređen je ručak u restoranu medrese za sve sudionice seminara i time je petosatno druženje uspješno završeno.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on srijeda, 10 Juli 2019 01:05
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H