Juli 11, 2020

Prijem za najuspješnije mektebske takmičare Muftijstva bihaćkog

Novoimenovani bihaćki muftija hafiz Mehmed ef. Kudić, je u prostorijama Muftijstva upriličio svečani prijem za ovogodišnje predstavnike Muftijstva na XXII Finalnom takmičenju mektebskih polaznika koje je održano proteklu nedjelju u Sarajevu.

Na ovom takmičenju su učestvovali predstavnici osam muftijstava sa područja Bosne i Hercegovine koji su bili pobjednici mektebskog takmičenja na nivou muftijstva i takmičili su se u četiri kategorije: opće znanje mlađi i stariji uzrast i kiraet mlađi i stariji uzrast. Ukupno su na ovom nivou učestvovala  32 takmičara, kao najbolji od blizu 85.000 upisanih mektebskih polaznika u mektebima u BiH.

Svečanom prijemu su prisustvovali  muallimi sa mektebskim polaznicima  koji su na nivou Muftijstva osvojili prva mjesta, te tako stekli pravo predstavljanja svoga  Muftijstva na Finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice, a oni su:

1. SUMEJA HAŠIĆ, kategorija Kira'et, stariji uzrast. Džemat Stijena, Medžlis Cazin, muallim: Sulejman ef. Hašić (3. MJESTO);
2. AHSEN ČAVAK, kategorija Kira'et, mlađi uzrast. Džemat Veliki Lug, Medžlis Bihać, muallim: Amir ef. Čavak (1. MJESTO);
3. IMAN OMIĆ, kategorija Opće islamsko znanje, stariji uzrast. Džemat Zdena, Medžlis Sanski Most, muallim: Senad ef. Omić (4. MJESTO)
4. LAMIJA RAMIĆ, kategorija Opće islamsko znanje, mlađi uzrast. Džemat Jezerski-Dijelovi, Medžlis B.osanska Krupa, muallim: Muhamed ef. Begić (1. MJESTO).

Povod ovakvom svečanom prijemu je, između ostalog, i respektabilan ekipni rezultat (DRUGO MJESTO) koji su naši finalisti, svojim ukupnim plasmanom, donijeli Muftijstvu bihaćkom.

U svome obraćanju, muftija Kudić je pohvalio prisutne finaliste, te naglasio da je svjestan kako iza njihovih rezultata stoji ogroman trud i zalaganje, ali i trud i požrtvovanje njihovih muallima. S obzirom da je prijemu prisustvovao i muftija Hasan ef. Makić koji uskoro odlazi u zasluženu penziju, novoimenovani muftija Kudić je poručio djeci i muallimima kako su postignutim rezultatima muftiji Makiću donijeli ponajljepši poklon, jer je on godinama pratio rad imama i radio na unaprjeđenju kvaliteta mektebske nastave kao najvažnijeg segmenta imamskog rada i djelovanja.

Muftija Makić se također pridružio čestitkama djeci i muallimima, te istakao kako predstavnici Muftijstva bihaćkog na ovom najvišem nivou mektebskog takmičenja imaju određeni kontinuitet u respektabilnim plasmanima, podsjetivši kako je i u proteklim godinama svaki od prisutnih muallima osvajao prva mjesta.

Muallimi su na kraju izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalnost uvaženim muftijama na ukazanoj časti i priznanju za njihov trud i zalaganje, a djecu podsjetili na poseban kuriozitet da su ih ugostila dvojica bihaćkih muftija, što je za njih nesvakidašnja čast i privilegija.

Savjetnik Muftije za vjerske poslove, Mensur ef. Ćehić, na kraju je uručio finalistima i njihovim muallimima prigodne nagrade kao dodatno priznanje i stimulans za njihov trud i zalaganje.

S. Omić

Rate this item
(0 votes)
Last modified on petak, 03 Maj 2019 18:52
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H