Avgust 05, 2020

Hatme za žene održane u džematu Brekovica

U džematu Brekovica je u nedjelju, 21.04.2019. su upriličene hatme za žene. Naime, dvanaest žena je ukupno okončalo kolektivno učenje hatme pri tome naučivši tedžvidska pravila i mnoge vrijednosti Kur'anskih sura i pravila zajedno sa svojom muallimom mr. Zinetom Horozović.

Nakon podne namaza i prije samog početka programa prisutnima se obratio Nazif-ef. Horozović, imam džemata Brekovica, koji se zahvalio Gospodaru što je džemat počašćen činjenicom da u džematu uče Kur'an svi uzrasti, a posebno je istakao važnost da žene i muškarci koji nisu imali priliku u mladosti savladati kvalitetno učenje Kur'ana da im se pruži prilika sada. On je istakao veliki trud polaznica halke Kur'ana u džematu, ali i njihove muallime mr. Zinete Horozović, koja je uložila maksimalan trud kako bi danas te iste žene tečno i lijepo učile Allahovu knjigu. Istakao je svoju sreću i zbog činjenice što današnjim hatmama prisustvuje Nusret-ef. Hodžić i muallima Emina Hodžić, veliki prijatelji i posebni ljudi koji svojim ponašanjem, znanjem i lijepim odnosom plijene svaki skup na kojem se nađu.

Potom je muallima mr. Zineta Horozović napravila uvod naglasivši veliki značaj učenja Kur'ana. „12 žena su kroz dvogodišnji rad savladale čitanje Kur'ana, učile određene odlomke Kur'ana napamet te zajednički pročitale cijeli Kur'an ili kako mi u Krajini kažemo, završile hatmu Kur'ana. S obzirom da nam je od svih životnih uspjeha jedan od najdražih onaj u kojem smo savladale čitanje Allahove Knjige i omogućile sebi direktni razgovor sa Uzvišenim Stvoriteljem, svoju sreću smo podijelile s drugima, slavile taj neprocjenjivi trenutak i nastojale motivirati i druge na ovu duhovnu vezu sa Najsavršenijim i Sveznajućim Gospodarom svjetova.“ – istakla je muallima Horozović

Nakon toga je muallima Horozović predstavila ponaosob svaku od članica halke Kur'ana koje su proučile hatmu i na takav način ovjerile svoje znanje u učenju Kur'ana. Nakon toga je tekao program gdje su žene proučile odlomak iz Kur'ana, a potom i suru Jasin i još neke sure.

Po okončanju sadržaja u kojem su učestvovale žene polaznice Halke prisutnima se obratila muallima Emina Hodžić, muallima džemata Hidaje iz Minhena, koja je deset godina studirala Kur'anske nauke u Damasku pred najeminentnijim stručnjacima iz oblasti Kur'ana i njegovih disciplina. Ona je govorila o vrijednosti učenja, slušanja, preslušavanja, te učenje hifza (učenje Kur'ana napamet). Istakla je posebnu milost Gospodara što je olakšao pristup Kur'anu, makar se radilo i o osobama starije životne dobi. Čestitala je muallimi, polaznicama i cijelom džematu na ovom velikom mubareku.

Polaznice Halke Kur'ana koje su prethodnih godina polagale hatmu su upriličile progodan program učenja ilahija zajedno sa Ilmom Ogrešević i Ajšom Babi, učenicama Medrese i Amini Dedić, polaznici mekteba.

Na kraju je dovu na arapskom proučila muallima Emina Hodžić, a na bosanskom je dovu proučila muallima prof. Azra Abdijanović, koja je također muallima koja daje svoj veliki doprinos u poučavanju žena u džematu Brekovica. Zatim su uslijedile čestitke i darivanja, a potom i zakuska za sve prisutne.

Last modified on subota, 27 April 2019 00:17
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H