Avgust 05, 2020

Promocija knjige "S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak" autora muftije Edhem-ef. Čamdžića

Ferhadija nije samo simbol Banjaluke, ona nije samo kulturno-historijski spomenik, ona je simbol povratka Bošnjaka u Banjaluku i cijeli manji bh entitet, kao i simbol njihove sigurnosti, ali i povratka.

Vođen ovim činjenicama, Muftija Banjalučki Edhem-ef. Čamdžić je napisao jedno veoma interesantno štivo koje je ujedno i njegov lični doživljaj, iskustvo i dojam kako je on doživio ponovnu obnovu Ferhadije i šta ona ustvari znači za Bošnjake Banjaluke.

Knjiga "S Ferhadijom povratak, sigurnost i ostanak" autora muftije Edhem-ef. Čamdžića bit će predstavljena i bihaćkog publici u ponedjeljak, 22.04.2019. u sali muzeja prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću sa početkom u 19 sati. Promotori ove veoma interesantne knjige će biti dr. Mujo Begić, šef bihaćkog ureda Instituta za traženje nestalih BiH, dr. Rifet Šahinović i mr. Suad Mahmutović, profesori u medresi "Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu. Čast da organizira ovu promociju u Bihaću pripala je Medžlisu Islamske zajednice Bihać u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Ključ.

Edhem-ef.Čamdžić je od 1999 do 2014. je obavljao dužnost muftije Banjalučkog. U ambijentu gdje je često dovodio u pitanje i vlastiti život, uspio je zajedno sa povratnicima ustrojiti Islamsku zajednicu na prostoru Banjalučkog muftijstva, te obnoviti potpuno devastiranu infrastrukturu Islamske zajednice uključujući svakako banjalučku ljepoticu Ferhadiju.Edhem ef. Čamdžić dobitnik je mnogih priznanja za promoviranje dijaloga, otvorenosti, suživota, tolerancije i humanitarnog rada. Međutim, ostat će upamćen kada je odbio primiti priznanje predsjednika RS-a Milorada Dodika „Orden časti sa zlatnim zrakama“ i svoj stav je obrazložio sljedećim riječima: "Ne može primiti nikakav orden od predsjednika Republike Srpske dok njegove džematlije, muslimani Bošnjaci, u ovom entitetu nemaju ona prava koja zaslužuju po svim zakonima i propisima, Božjim i ljudskim, a to su jednakopravnost u raspodjeli radnih mjesta u državnim institucijama, slobodu od straha u kući i džamiji te potrebne uvjete za povratak i ostanak u svojim domovima, na svojim imanjima i svojim školama."

Dobro nam došli!

Promocija muftija Ferhadija2

Rate this item
(0 votes)
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H