Juli 11, 2020

Održano mektebsko takmičenje Bihaćkog muftijstva

Bihać, 14.04.2019. – U prostorijama Bihaćkog muftijstva održano je mektebsko takmičenje za pobjednike mektebskih takmičenja koji su održani na nivou svih jedanaest medžlisa bihaćkog muftijastva.

Ahsen Čavak iz džemata Veliki Lug je osvojio prvo mjesto u kategoriji Kiraet - mlađi uzrast, Faruk Merdić iz džemata Harmani treće mjesto u kategoriji Kiraet - stariji uzrast, Nerma Kovačević iz džemata Prekounje je osvojila treće mjesto u kategoriji test općeg znanja - mlađi uzrast, dok je Hamza Tatarević iz džemata Mali Lug osvojio peto mjesto u kategoriji test općeg znanja - stariji uzrast. Medžlis Islamske zajednice Bihać je na nivou muftijstva Bihaćkog osvojio drugo mjesto. Svima im od srca čestitamo, a našem Ahsenu želimo puno uspjeha na nivou Rijaseta.

Prije početka takmičenja takmičarima i njihovim muallimima (mentorima) obratio se Muftija Bihaćki Hasan-ef. Makić. On je čestitao svima što su se plasirali na ovaj nivo takmičenja i ustvrdio kako je dosadašnje iskustvo pokazalo da je razlika između kandidata zaista mala i da nekada odlučuju ninajse i veoma sitni detalji.

„Kome Allah, dž.š., želi dobro uputi ga da spozna vrijednosti vjere. Vi ste vašu vjeru učili na pravom mjestu, u našim džamijama i mektebima, kod naših vrijednih imama koji svoju misiju muallima vrlo odgovorno i sa mnogo truda i zalaganja realiziraju. Nadam se da ćete naučeno primijeniti u vašim životima i biti istinski nosioci vrijednosti naše časne vjere i našeg naroda.“ – poručio je muftija Makić.

Nakon toga je pomoćnik muftije za vjerske poslove i obrazovanje Mensur-ef. Ćehić predstavio propozicije, te dao smjernice kadnidatima za svaki nivo i za svaku kategoriju.

Takmičari su se takmičili u dvije kategorije i dva uzrasta. Test općeg znanja i Kiraet (ispravno učenje Kur'ana) stariji i mlađi uzrast. Na kraju su postignuti sljedeći rezultati:

Kiraet mlađi uzrast: 1. Ahsen Čavak (muallim Amir-ef. Čavak) iz Bihaća, 2. Jusuf Tričić (muallim Nisfet-ef. Kovačević) iz Cazina 3. Tarik Ramić (muallim Muhamed-ef. Begić) iz Bosanske Krupe. Iz ove kategorije će na nivou Rijaseta Bihaćko muftijstvo predstavljati Ahsen Čavak iz Bihaća.

Kiraet stariji uzrast: 1. Sumeja Hašić (muallim Sulejman-ef. Hašić) iz Cazina 2. Jahja Hromadžić (muallim Suvat-ef. Ćatić) iz Velike Kladuše 3. Faruk Merdić (muallim hafiz Abdurahman-ef. Osmanović) iz Bihaća. Iz ove kategorije će na nivou Rijaseta Bihaćko muftijstvo predstavljati Sumeja Hašić iz Cazina.

Test općeg znanja mlađi uzrast: Lamija Ramić (muallim Muhamed-ef. Begić) iz Bosanske Krupe. 2. Ehlimana Bajrić (muallim Emsad-ef. Bajrić) iz Bužima 3. Nerma Kovačević (muallim Haris-ef. Gobeljić) iz Bihaća. Iz ove kategorije će na nivou Rijaseta Bihaćko muftijstvo predstavljati Lamija Ramić iz Bosanske Krupe.

Test općeg znanja stariji uzrast: 1. Iman Omić (muallim Senad-ef. Omić) iz Sanskog Mosta 2. Fatima Skenderović (muallim Samir-ef. Durić) iz Bužima 3. Faruk Ramić (muallim Muhamed-ef. Begić) iz Bosanske Krupe. Iz ove kategorije će na nivou Rijaseta Bihaćko muftijstvo predstavljati Iman Omić iz Sanskog Mosta.

U ekipnom poretku najuspješniji medžlis je bio Medžlis IZ Bosanska Krupa i vrijedni imam džemata Jezerski – Dijelovi Muhammed-ef. Begić koji je na nivou Medžlisa osvojio sve četiri prve pozicije, pa je s toga ovaj rezultat na nivou muftijstva svojevrsni rezultat jednog džemata što daje dodatnu notu posebnosti ovogodišnjim takmičenjima. Drugoplasirani je bio Medžlis IZ Bihać, dok je Medžlis IZ Cazin zauzeo treće mjesto.

Po saopštenju rezultata Muftija Bihaćki Hasan-ef. Makić je uručio šehadetname i prigodne nagrade svim pobjednicima i njihovim muallimima, te prvoplasiranim zaželio puno uspjeha na takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice.

N. Horozović

Rate this item
(0 votes)
Last modified on srijeda, 17 April 2019 01:14
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H