Avgust 21, 2019

Izvanredan program i atmosfera na Večeri Kur'ana u džematu Brekovica (FOTO)

U prisustvu preko sedam stotina vjernika iz svih gradova Krajine zadnjeg dana kalendarske 2018. godine održana je četvrta po redu svečanost „Večer Kur'ana“ u bihaćkom džematu Brekovica.

Kur'an je uvijek bio inspiracija i oko Kur'ana su se uvijek okupljali dobri ljudi koji vole lijepo i melodično učenje Kur'ana Časnog, kao i lijepe besjede o Kur'anu i njegovim porukama.

Učenjem odlomka iz časnog Kur'ana svečanost je otvorio hafiz Nijaz-ef. Aganhodžić, a zatim je moderator programa prof. Elmin Čaušević iskazao izraze dobrodošlice svim prisutnim, a posebno specijalnom gostu hafizu Aganhodžiću, hafizima, učačima Kur'ana i ilahija, te predstavnicima vlasti USK-a i svim prisutnim gostima i džematlijama džemata Brekovica.

Obraćajući se kao domaćin Nazif-ef. Horozović nije skrivao svoje emocije i zadovoljstvo činjenicom da je Večer Kur'ana u Brekovici zadnji dan kalendarske godine postao događaj broj jedan na području Krajine, te istakao važnost da se ne dijelimo na one koji su došli u džamiju tu noć i oni koji su otišli negdje drugo. „Islam je milost, jer je milost svjetova Muhammed,a.s., došao kao milost svjetovima. On je odbio da moli protiv bilo koga ko ga je na razne načine zlostavljao, mučio i otežavao njegovu misiju. On je molio za njih i njihove potomke da Bog uputi na pravi put i da ako neće oni da nose čast islamske misije, hoće sigurno njihovi potomci. Tako isto molimo i za nas i naše potomke, a ne protiv bilo koga.“ – istakao je efendija Horozović.

Potom su se nizali brojni učači Kur'ana i ilahija. Prvi je otvorio učenje prof. Sinanudin Bajrić, zatim hafiz Mehmed Kudić, Adis-ef. Skalić, Ahmed-ef. Hašić, Madžid Aganhodžić i na kraju hafiz Edin Fajković. Posebno oduševljenje prisutnih izazvalo je učenje dvanaestogodišnjeg Madžida Aganhodžića, koji je svojim nevjerovatnim glasom i melodičnim učenjem izmamio simpatije svih prisutnih.

Kao i svake godine, sastavnio dio Večeri Kur'ana je obraćanje specijalnog gosta. Ove godine je u goste Krajini stigao hafiz Nijaz-ef. Aganhodžić, profesor u medresi „Osman-ef. Redžović“ iz Velikog Čajnog kod Visokog i istaknuti vaiz i učač Kur'ana Časnog. Govorio je o vrijednosti skupova na kojima se uči Kur'an i na kojima se veliča Božije ime. „Samo da znate da smo mi svi večeras domaćini brojnim melekima koji bilježe večerašnje druženje i koji će se vratiti našem Gospodaru i prenijeti mu najljepše impresije sa večerašnjeg druženja, iako On najbolje zna i vidi šta se dešava. Ono što je sad do nas jeste da molimo Allaha da Njegov odgovor bude: Oprostio sam tim svojim robovima koji su se okupili na tom i tom mjestu!

Pored učača Kur'ana i specijalnog gosta Emana Imširović, Madžid Aganhodžiće i Ahmed-ef. Hašić su izveli nekoliko prelijepih ilahija. Također, u sklopu programa promovirano je četvoro novih učača Kur'ana u mektebu džemata Brekovica. Uručeni su im prigodni pokloni i iskazane brojne dove i čestitke; Amaru Mahmutoviću, Aniti Abdijanović, Adni-Muberi Jukić i Rejhani Omeradžić.

Po završetku programa, nisu izostale pohvale i zahvalnost prisutnih za priređeni program, kao i za kompletnu organizaciju iza koje stoji džematski odbor i vrijedne džematlije džemata Brekovica zajedno sa njihovim vrijednim imamom.

Last modified on četvrtak, 03 Januar 2019 14:00
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H