Avgust 12, 2020

U povratničkom džematu Ćukovi-Duljci održan jedan poseban mevlud

Nakon što su se udružili džemat Ćukovi i Duljci, povratnički džemati pri Medžlisu IZ Bihać, dobili su i novog stalnog imama Nevzeta-ef. Rahmanovića, koji je nastavio putem svojih prethodnika razvijati vjerski život u ovom sada već jednom džematu sa dvije džamije.

Njegovi prethdnici iako su povremeno boravili u ovim džematima su davali svoj maksimum, njegovim dolaskom se ipak osjetio značaj stalnog boravka u nekom džematu. Mektebska nastava je podignuta na viši nivo, broj djece se povećao i svakim danom sve je više džematlija u tom džematu na dnevnim vaktovima i aktivnostima.

Ovog Rebi'u-l-evvela zapažena je ostala mevludska svečanost koja se od rata ne pamti na takav način. Od toga da nisu imali posjećeniju džamiju niti veći broj učesnika mekteba u mevludskom programu, pa do kvalitete samog programa. U pripremi mevluda stariji polaznici mekteba su moderirali mevludsku svečanost, a svi su uzeli učešće; neko na način da prouči ilahiju, neko recital, neko neku suru i tako redom. S njima zajedno mevlud je učio i Tarik Adilović, mujezin džamije Fethija koji posjeduje iznimno specifičan glas sa osmanskim naglaskom i mekamom, što je kod prisutnih često izazivao suze radosnice.

Nakon prigodnog programa prisutnima se obratio Amel-ef. Vojić, imam džemata Orašac. On je govorio o značaju ovakvih svečanosti za džemat, pogotovo za povratnike i njihovu djecu. Čestitao je Nevzet-ef. i poželio mu mnogo uspjeha, ustrajnosti i sreće u njegovom budućem radu.

Prije samog završetka programa polaznicima mekteba su podijeljeni paketići, a prisutni su se počastili specijalitetima, mevludskim šerbetom i ugodnom međusobnom besjedom. Prisutne džematlije su odale priznanje svome imamu koji je pripremio svečanost i okupio djecu i nisu krili svoju sreću činjenicom da se život u povratničkim mjestima može živjeti punim plućima. Iskreno se nadamo da će pored vjerskog svi naši povratnici uživati punim plućima i u svakom drugom segmentu života.

N. Horozović

Last modified on četvrtak, 22 Novembar 2018 00:11
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H