Avgust 24, 2019

Bihać: Iskustva, izazovi i poruke hadža iz ženske perspektive

O hadžu kao jedinstvenoj islamskoj dužnosti da se obavi jedanput u životu važno je govoriti iz svih segmenata koji ovo najvažnije životno putovanje zahvataju. Naše nastojanje da se za njega kvalitetno pripremimo, da se motiviramo na što skoriji odlazak, da ga doživimo i iskoristimo svaki njegov trenutak i još svježa sjećanja naših ovogodišnjih hadži-hanuma izrodilo je potrebu za organizacijom ovakvog događaja koji smo realizovale u petak, 2.11., u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta, nakon jacije namaza.


Za učesnice ovog iskustveno-edukativnog druženja odabrale smo žene koje su imale različite uloge na hadžu i znatiželjno im postavljale na desetine pitanja prolazeći kroz tri cjeline: preduslove za odlazak na hadž definirajući naše odluke, dove i trud koji je neophodno uložiti, te načine štednje za hadž i određivanje prioriteta, zatim iskustva i poruke sa fokusom na najljepše uspomene i kao zadnju cjelinu izazove kroz koje prolaze hadžije, a posebno žene kroz određene obrede.


Šuhra Terzić, prof., sa bogatim višegodišnjim iskustvom u ulozi šerijatske konsultantkinje na hadžu govorila je o posebnoj važnosti da se žene dodatno edukuju prije odlaska na hadž kako bi se izbjegle brojne greške i propusti naših hadži-hanuma, o primjerima pozitivne prakse pojedinih zemalja poput Maroka i načinima kako se oni pripremaju za hadž, vrlo zanimljivim pričama sa hadža te brojnim drugim pitanjima od važnosti za ovu temu.

Zumreta Sedić, prof., takođe u ulozi šerijatske konsultantkinje govorila je o načinima koji mogu doprinijeti da se hadž kvalitetnije obavi, vrlo korisnim savjetima o mogućnostima koje imamo da pojedina mjesta obiđemo a izbjegnemo velike gužve i o svojim emotivnim iskustvima prvih susreta sa svetim mjestima.

Selma Cazinkić, prof., kao primjer ustrajnosti usljed različitih novonastalih životnih okolnosti prije i nakon hadža sa zadržavanjem fokusa na cilju govorila je o divnim spoznajama koje je doživjela i proživjela na svetim mjestima. Poentirala je važnost govora i izbora riječi na hadžu kao glavne okosnice svih obreda a kroz koje možemo ili pospješiti sve naše ibadete na hadžu ili umanjiti njihovu vrijednost.

Adaleta Ćehić, viša med.sestra, u ulozi zdravstvene radnice na ovogodišnjem hadžu, istakla je da je nužno napraviti sveobuhvatnu zdravstvenu edukaciju za hadžije, a posebno za bolesne, kako i na koji način se pripremiti, pristupiti svojoj terapiji i adekvatnim zalihama lijekova, ali i o suvišnim strahovima koje pojedine hadžije imaju pri svakoj nužnoj promjeni stanja usljed novih klimatskih uvjeta i privremenog načina života.

Dr. Zuhal Sancakli Hodžić, spec.porodične medicine, svojim izlaganjem nas je dovela do shvatanja suštine pojedinih obreda hadža, poruke koje oni nose za naš svakodnevni život, a kako je ovo druženje bilo sa fokusom na žensku perspektivu najviše nas je zaintrigiralo njeno gledanje na Hadžeru, majku Ismaila, a.s., ženu koja je u teškim životnim trenucima bez igdje ikoga, bez materijalne i tehničke podrške, na neplodnoj zemlji, bez imalo sumnje vjerovala u Allahovu pomoć. Proizvod njenih ženskih napora još iz vremena Ibrahima, a.s., cijeli ummet do Sudnjeg dana koristi za lijek i piće u obliku vode Zemzem što je velika motivacija jednoj ženi vjernici danas usljed teških životnih iskušenja.

Emana Imširović je svojim milozvučnim glasom izvodeći ilahiju osvježila sve prisutne a učešće u iznošenju iskustava su uzele i prisutne hadži-hanume iz publike.

Moderator programa je bila mr. Zineta Horozović koja je uz pitanja u prilog temi prenijela divno iskustvo Omer ef. Redžića sa džematlijom u Prijedoru a opširniji tekst ove priče Omera ef. uskoro ćemo imati priliku čitati u Preporodu. Na kraju se zahvalila prisutnima na dolasku u ime organizatora programa: Aktiva žena Bihaćkog muftijstva i koordinatorice Šuhre Terzić, prof., Aktiva studentica IPF-a i koordinatorice Anite Ramulić, prof. i Asocijacije Iskre Medžlisa IZ-e Bihać te najavila seminar iz oblasti islamske i zdravstvene edukacije čija je organizacija planirana odmah nakon Ramazana.

Vodu Zemzem su svim prisutnima podijelile studentice IPF-a a nakon edukativnog dijela uz kahvu i hurme žene su nastavile razgovor i druženje u restoranu.

Dobro širimo i u dobru se natječimo!

Zineta Horozović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Bihać

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H