Juli 24, 2019

Obilježan Dan bijelih traka u Bihaću

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Bihać od svog postojanja ulaže velike napore da kroz svoje raznovrsne aktivnosti nastoji uključiti mlade ljude u različite aktivnosti i projekte koje jačaju njihovu duhovnu, fizičku i moralnu konstrukciju i da ljubav prema domovini i sjećanje na našu skoriju prošlost bude sastavni dio njihovog godišnjeg kalendara.

U tom smislu Mreža mladih Medžlisa IZ Bihać je 31.05.2018. upriličila obilježavanje Dana Bijelih traka u znak sjećanje na ubijene Bošnjake i druge nevine ljude u genocodu u Prijedoru.

U prisustvu nekoliko stotina prije svega mladih ljudi uključujući studente i učenike srednjih škola na Trgu Reisa Džemaludina Čauševića kod džamije Fethija u Bihaću mladi su pristupili vezanju bijelih traka svim prisutnim, a potom je počeo zvanični dio intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine. Koordinator Mreže mladih Semir-ef. Fileković se u ulozi moderatora obratio i zahvalio svima koji su uložili svoj trud i stavili svoje kapacitete na raspolaganje u realizaciji ove aktivnosti.

Nakon uvodnog dijela prisutnima se obratio Adis-ef. Skalić ispred organizatora, tj. Mreže mladih ukazujući na značaj obilježavanja ovakvih datuma, na razne pokušaje da se sjećanja na ove događaje marginaliziraju i potpuno istisnu iz našeg naroda, te o obavezama svih nas u potiskivanju zaborava i nazivanje stvari pravim imenima.

Potom se obratio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić naglašavajući da i pored težine zločina koji su se desili nad našim narodom ne smijemo sebi dozvoliti da mrzimo. „Sa ovog skupa šaljemo poruku da mi kao narod baštinimo kulturu sjećanja, da se sjetimo svih onih koji su za slobodu svoga naroda i vlastite živote dali i da poručimo svim onim zlikovcima koji bi možda rado tako nešto ponovili da im to više nikada nećemo dozvoliti, da im poručimo da je razlika između nas i njih velika. To se može vidjeti na primjeru da je Saborna crkva u Sarajevu, pravoslavna crkva u Bihaću i svi njihovi vjerski objekti na drugim mjestima ostali netaknuti, a da ni jedna džamija nije ostala uspravna tamo gdje su oni bili. I bijele trake koji su nosili naši sunarodnjaci sa jedne, te slobodan život za svakoga ko je boravio među nama bilo koje vjere i nacije najbolje govori o nama, ali i o njima.“ – istakao je glavni imam.

Nakon toga su svi prisutni u koloni krenuli prema Islamskom pedagoškom fakultetu prolazeći kroz samu jezgru grada Bihaća. Nakon što su pristigli na Islamski pedagoški fakultet prisutnima se obratio Aldin ef. Adilović, glavni koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać i zahvalio se svima koji su se odazvali i najavio prikaz dokumentarnog filma „Tomašica – grobnica fudbalera“ autora Avde Huseinovića.

Nakon što su odgledali film,vidno emocijama preplavljeni, mladi su se razišli sa obećanjem da nikada neće zaboraviti bijele trake i genocid u Prijedoru i da nikada neće prestati govoriti i evocirati sjećanja na sve nevine ubijene i ostale žrtve genocida nad našim narodom!

N. Horozović

Napomena:Fotografije preuzete sa A.T.O. Photography kojima se zahvaljujemo na ustupljenom materijalu.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on ponedjeljak, 04 Juni 2018 03:43
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H