Septembar 17, 2019

Ramazanski vozić, top i prelazak na islam najavili početak ramazana u Bihaću

Već treću godinu za redom Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Bihać „Iskre“ u povodu dolaska mjeseca ramazana za najmlađe organizira „Ramazanski vozić“ kako bi na sebi svojstven način i najmlađi osjetili dolazak mjeseca Allahove milosti. Predviđeno je bilo da djeca od 3 do 10 godina prodefiluju centrom grada u svečanim odijelima pri tom noseći zastavice na kojima je pisalo „Ramazan mubarek olsun“. Međutim, intenzivne padavine su primorale organizatore da kompletan program upriliče u zatvorenom prostoru – u novoj gradskoj džamiji u Bihaću.

Koordinatorica ove aktivnosti profesorica Ifeta Veladžić naglašava povod ovog okupljanja i otežavajuće okolnosti koje su imali ove godine prilikom realizacije zacrtane aktivnosti, a to je prvenstveno kišno vrijeme koje je onemogućilo realizaciju prvobitno zacrtanog cilja, tj. šetnje od Islamskog pedagoškog fakulteta do džamije Fethija, ispred koje se trebao odigrati kompletan program. Međutim, prof. Veladžić istiće da su zadovoljni i odzivom i načinom na koji se realizovao "plan b" kada je u pitanju ova svečanost.

Preko četiri stotine mališana zajedno sa njihovim roditeljima je prisustvovalo u gradskom džamiji ovom posebnom događaju. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, koji je čestitao mališanima i njihovim roditeljima mubarek mjesec ramazan i zahvalio se Asocijaciji žena Medžlisa Islamske zajednice Bihać "Iskre" na ovoj perfektnoj organizaciji na čelu sa koordinatoricom odjela za brak i porodicu Zinetom Horozović. Glavni imam je istakao da su predramazanske aktivnosti šarolike, ali da je ramazanski vozić zasigurno jedna od posebnih aktivnosti kojima se raduju i djeca i roditelji i to je projekat na kojeg je Medžlis IZ BIhać posebno ponosan.

Pored razdragane djece važnost ovakve aktivnosti su prepoznali i roditelji, koji su u velikom broju došli u pratnji svoje djece. Ne kriju svoje oduševljenje i zahvalnost organizatoru za jedan ovakav događaj koji je postao prepoznatljiva predramazanska aktivnost u gradu na Uni.

U sklopu programa ašere je proučio Ahsen Čavak, državni prvak na nivou Rijaseta IZ u učenju Kur'ana, a prelijepe ramazanske ilahije su izvele Emana Imširović i Amina Šehić. Prisutnoj djeci se obratila koordinatorica aktivnosti prof. Ifeta Veladžić, glavni imam Mensur-ef. Ćehić, te još nekoliko mališana sa svojim tačkama. Ramazansku dovu je proučio glavni imam, a skupljene dječije dlanove i srce puno sreće i jezik koji izgovara riječi „amin“, te iznimno velika pažnja prisutne djece na dovu je izazvalo posebno oduševljenje.

Svim mališanima su podijeljeni ramazanski paketići sa promotivnim materijalima koje će koristiti u vrijeme ramazana, a sve to uz podršku vrijednih sponzora.

Ramazanski topovi u Brekovici i Sokocu

Pored ramazanskog vozića poseban ugođaj u gradu Bihaću i ove godine pričinjava ramazanski top koji označava kraj posta i početak iftara. I ove godine uz podršku gradske uprave grada Bihaća i gradonačelnika Šuhreta Fazlića će sa dva stara grada i iz dva džemata, Brekovica i Sokolac, odjekivati pucanj topa, a što će dodatno ramazansku atmosferu u Bihaću činiti ljepšom i posebnijom.

Prelazak na islam

I na kraju, ono što je učinilo još posebnije ovaj poseban doček mjesec ramazana u Bihaću jeste povratak islamu od strane državljanke Slovenije Mojce Sulič sada Ajiše. Njen dolazak kod prijateljice u Bihać je iskoristila da prisustvuje mukabeli sa tefsirom za žene koja se održava svakodnevno u gradskoj džamiji u Bihaću. Nakon toga je odlučila da više nema šta čekati i da će islam javno primiti. Tako se i desilo prije samog teravih namaza prve ramazanske noći pred glavnim imamom i velikim brojem prisutnih džematlija je izgovorila šehadet.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorak, 14 Maj 2019 00:56
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H