Juli 11, 2020

Održana promocija knjige "Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem"

U velikoj Sali Bihaćkog muftijstva u Bihaću, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bihać i udruženja „Život“ iz Bihaća upriličena je promocija knjige „Odgoj Salahuddinove generacije i povratak u Jerusalem“ autora Madžida Arslana el-Kejlanija, a u prijevodu hafiza mr. Edina Dedića i prof. Jusufa Džafića.

Ova knjiga svoje težište stavilja na odgoj pojedinca i društva kao preduslov za bilo kakav napredak. Salahuddin Ejubi je bio veliki vojskovođa, veliki vladar i iznimno dobar čovjek. Međutim, nepravedno bi bilo da njemu kao individui pripišemo svu slavu koja je njega zatekla, a da pri tome ne analiziramo u kakvom je vremenu živio, s kakvim ljudima je prostor dijelio, kakve je učitelje i šejhove imao, s kakvim je saradnicima sarađivao... Ove činjenice su važne i za naš odnos naspram našeg života, gdje uglavnom priželjkujemo pojavu neke individue za koju mislimo da može riješiti sve nagomilane probleme, a ustvari bi naše težište trebalo biti na odgoju mnogih individua koje će u perspektivi biti nukleus promjena i pozitivna priča jednog generalnog uspjeha – istaknuto je na promociji

Promotori ovog iznimno vrijednog djela su bili prof. dr. Nusret Isanović, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, hafiz mr. Edin Dedić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli i prof. Jusuf Džafić.

Prof. Jusuf Džafić, jedan od prevodilaca ove knjige, je govorio o temama koje su sadržane u ovom djelu, o porukama, ali i o autoru knjige koji je sticao svoje obrazovanje na brojnih domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama.

Knjiga je djelo koje analizira zakonitosti koje su dovele do uspjeha Salahuddina i generacija uspješno odgojenih ljudi u njegovo vrijeme, ali i prije njega. Drugi promotor i prevodilac knjige hafiz Edin Dedić je publici predstavio hronologiju koja je pratila izdavanje ove knjige, ali se posebno osvrnuo na doprinos imama Gazalije i druge uleme u odgoju Salahuddinove generacije.

Recenzent knjige prof. dr. Nusret Isanović je u svom obraćanju stavio akcenat na odgoj i obrazovanje kao dvije nerazdvojne komponente jedne cjeline. On se posebno zadržao na odgoju pojedinca i značaju da ono što pripovjedamo, prenosimo i što od drugih tražimo, moramo i u vlastitoj praksi primijeniti.

Prisutnima se obratio i dosadašnji Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, koji se zahvalio prevodiocima i promotorima, te prisutnoj publici i iskazao zadovoljstvo onim što je predstavljeno kroz ovu promociju, ali i kroz samu knjigu.

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H