Avgust 05, 2020

BIHAĆ: Promovisana knjiga „Sa Ferhadijom je povratak, sigurnost i opstanak“ muftije Čamdžića

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bihać i Medžlisa Islamske zajednice Ključ, u ponedjeljak, 22. aprila 2019. godine u Bihaću je upriličena promocija knjige „Sa Ferhadijom je povratak, sigurnost i opstanak“, čiji je autor dugogodišnji muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić.

Prvi se prisutnima obratio Mr. Suad Mahmutović, profesor u medresi Džemaludin ef. Čaušević, koji je istakao značaj ove knjige i značaj onoga što je uradio muftija Čamdžić za Banjaluku, Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.

Drugi promotor Dr. Mujo Begić, šef bihaćkogu reda Institutaza nestale BiH,  je istakao značaj ove knjige za buduće generacije pogotovo, ali i naglasio veliki značaj kojeg je imao muftija Čamdžić u procesu povratka i opstanka našeg naroda na području cijelog bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Dr. Rifet Šahinović, profesor u medresi Džemaludin ef. Čaušević, se osvrnuo na nekoliko segmenata djelovanja muftije Čamdžića, koji je svoju knjigu ponudio čitalačkoj publici kao dio svog značajnog iskustva i snalaženje u veoma teškim uvjetima kroz koje je prolazio. Naglasio je da je autoritet kojeg nosi sa sobom titula muftije koju muftija Čamdžić časno nosio i danas ima svoje važno mjesto u kontekstu poštivanja autoriteta.

Potom se na kraju obratio i autor knjige muftija Edhem-ef. Čamdžić. On je istakao da je u Krajinu došao ne samo da promovira knjigu, već prije svega da se zahvali Krajišnicima koji su dali nemjerljiv doprinos u organizaciji vjerskog života u Banjaluci i cijelom entitetu RS. Gotovo pa nije izostavio niti jednu instituciju, niti vrijedne pojedince, ali se posebno zahvalio Krajiškim majkama koje su uvijek bile posebna inspiracija kojima se i danas divi.

Ali i pored činjenice da je bilo veoma teško i da je muftija sa svojim saradnicima prošao razne golgote, i dalje je težnja za mir, suživot i toleranciju osnovna odrednica knjige, njegovog rada i zalaganja.

Photo by Suad Balić
Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H