Mart 30, 2020

Imami Medžlisa IZ Bihać posjetili Emir-ef. Nuhića (FOTO)

U ponedjeljak, 25.03.2019. godine imami Medžlisa IZ Bihać na čelu sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem boravili su u posjeti džematu Blagaj-Japra, Medžlis IZ Bosanski Novi i imamu ovog džemata Emir-ef. Nuhiću i njegovim džematlijama.

Poseban povod je svakako bio pružiti podršku imamu Emir-ef. Nuhiću koji je pretprio duševnu bol i kada je sigurnost njega i njegove porodice dovedena u pitanje nakon prijetećih poruka koje su mu upućene od strane izvjesnog Danela Rakovića iz Gackog koji je, kako kaže, mrzitelj muslimana i na Emir ef. Nuhiću je iskalio svoju netrpeljivost i mržnju prema muslimanima.

Nakon zajedničkog klanjanja akšam-namaza Emir-ef. se obratio prisutnim imamima Medžlisa IZ Bihać i nekolicini svojih džematlija koji su bili prisutni. Nakon što se zahvalio imamima Medžlisa IZ Bihać, istakao je važnost za njega i njegovu porodicu podrške koju je dobivao iz svih gradova naše domovine, a posebno mu je drago kada suosjećajnost s njim i podršku pruže njegove kolege imami. Istakao je da je život u manjem bh entitetu za Bošnjake težak, ali ne i nemoguć. Od Bošnjaka iz većeg bh entiteta očekuje da ne budu ravnodušni naspram njihove braće u manjem bh entitetu i da imaju stalno na umu i u svojim dovama svoju braću koja su se vratila na svoja prijeratna ognjišta i koja svojim prisustvom na prostorima manjeg bh entiteta čuvaju vjeru i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Potom se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić. On je iskazao posebno poštovanje Emir-ef. i svim ljudima koji su se vratili u svoja mjesta i obnovili svoje domove i džamije. Istakao je važnost da Bošnjaci preveniraju ovakve pojave koje su na sceni danas, a koje je Emir-ef. iskusio na svojoj koži. I ako ne uspiju prevenirati, onda snažno i bez kalkulisanja moraju reagovati kada se nešto tako desi, jer ako se ne reaguje adekvatno i odlučno, takve pojave će postati pravilo i tada će, sigurni smo, život u manjem bh entitetu postati nemoguć. Stavio se na raspolaganje Emir-ef. i njegovim džematlijama, te istakao da će Bihać kao centar Krajine i Medžlis IZ Bihać uvijek biti podrška povratnicima i svima onima koji se bore da na svojoj rodnoj grudi žive dostojanstveno i uspravno.

Nakon ovog uvodnog dijela druženje je nastavljeno u mektebskim prostorijama džemata Blagaj-Japra, gdje su se imami Medžlisa IZ Bihać i džematlije ovog džemata družili razmjenjujući informacije, spominjući neke zajedničke događaje i ljude, s obzirom da značajan broj ljudi iz Bosanskog Novog danas živi na prostoru grada Bihaća, te su u veoma pozitivnoj i lijepoj atmosferi proveli skoro dva sata druženja. A sve to su začinile kćerke Emir-ef. sa nekoliko ilahija koje su izvele pred prisutnim imamima i džematlijama.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorak, 02 April 2019 18:40
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H