Avgust 21, 2019

Džemat Ribić: Uz mevludsku svečanost ispraćaj dosadašnjeg i promocija novog imama

U nedjelju, 30.12.2018. u džematu Ribić, Medžlis IZ Bihać, upriličen je mevlud i ispraćaj dosadašnjeg imama Muje-ef. Spahića i promocija novog imama ovog džemata Semir-ef. Filekovića.

U prisustvu muftije bihaćkog Hasan-ef. Makića, glavnog imama Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehića, brojnih imama, hadžija, džematlija džemata Ribić i gostiju upriličena je mevludska svečanost. Na samom početku moderator programa Nazif-ef. Horozović je poselamio sve prisutne, izrazio dobrodošlicu svima koji su se našli u džamiji i predstavio protokol ove svečanosti. Potom su članovi hora imama Medžlisa IZ Bihać izveli prigodan program, a sa nekoliko ilahija predstavila se i Emana Imširović.

Nakon mevluda i ilahija, glavni imam Medžlisa IZ Bihać je pročitao zakletvu, a novi imam džemata Ribić Semir-ef. Fileković je ponovio svečanu zakletvu i time i zvanično preuzeo dužnost imama u ovom džematu. U svom obraćanju efendija Fileković se zahvalio glavnom imamu, džematskom odboru i svima koji su u njemu prepoznali osobu koja može nastaviti tamo gdje je vrijedni Mujo-ef. Spahić stao. "Velika je obaveza i čast djelovati u ovom džematu. Mujo-ef. je postavio visoke standarde, ali se nadam da ću uz Božiju pomoć i podršku mojih džematlija biti dostojan ovog emaneta kojeg sam preuzeo!" - naglasio je efendija Fileković.

Nakon obraćanja Semir ef. pročitana je biografija Muje-ef. Spahića, a zatim je glavni imama uručio zahvalnicu i prigodne poklone ispred Medžlisa IZ Bihać i svih imama efendiji Spahiću, a potom se prisutnima obratio i Mujo-ef. Spahić. On se zahvalio svojim džematlijama, glavnom imamu i muftiji, što su svi zajedno bili podrška u njegovom imamskom djelovanju. "Prije 33 godine sam došao u ovaj džemat i među vama sam proveo skoro cijeli svoj radni vijek i danas odlazim u svoju zasluženu mirovinu čiste savjesti i ponosan na ono što sam uradio. Ostaje mi da molim Allaha, dž.š., da ukabuli moj trud i da za sve vas koji ste ostavili lijepe dojmove u mom životu molim Allaha za nagradu!" - rekao je u svom veoma emotivnom obraćanju Mujo-ef. Spahić.

Ispred brojnih učenika mektebske nastave među kojima danas ima veoma uspješnih ljudi u raznim sferama društva obratila se Erna Tevšić, koja je pročitala vrlo emotivno pismo zahvalnosti svome imamu Muji-ef. Spahiću opisujući značaj njegovog prisustva među njima, te dovu njemu za dobro zdravlje i ugodno vrijeme u penziji.

Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić u svom obraćanju se zahvalio efendiji Spahiću na njegovom plodonosnom i vrijednom zalaganju tokom imamskog službovanja zaželivši mu hajirli penziju i mnogo zdravlja i dug vijek. Također, uvaženi muftija je čestitao novom imamu zaželivši i njemu mnogo uspjeha u životu i radu.

Također, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić. On je istakao kako je kao glavni imam uvijek imao dobru saradnju sa efendijom Spahićem i da je ovo posebno emotivan momenat i za njega i za sve uposlenike Medžlisa IZ Bihać koji su poznavali vrijednog Muju-ef. "Osjećam žal zbog činjenice da Mujo-ef. napušta kolektiv Medžlisa IZ Bihać. Nadam se da će velika prijateljstva sklopljena sa brojnim imamima i dalje ostati i da će Mujo-ef. biti drag sugovornik i prijatelj na našim druženjima, svečanostima i lijepim povodima. Također, mene kao glavnog imama vežu jako pozitivna iskustva sa Semir-ef. Filekovićem. On je u svom dosadašnjem radu pokazao visok stepen svijesti, savjesti i angažmana da svoj posao odradi sa posebnom posvećenošću. Nadam se da će na ovakav način djelovati i u narednom periodu, na svom novom radnom mjestu." - istakao je glavni imam efendija Ćehić.

Potom je Emana Imširović proučila ilahiju "Nek' te Allah nagradi, moj dragi efendija", zatim je Amir-ef. Čavak proučio ašere, a muftija bihaćki Hasan-ef. Makić dovu i time je završen ovaj izuzetno sadržajan, ali za mnoge posebno emotivan program.

Muji-ef.želimo ugodan nastavak njegovog plemenitog života, a Semir-ef. želimo uspješan rad i hajirli boravak u novom džematu.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on ponedjeljak, 07 Januar 2019 21:30
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H