Juni 04, 2020

Centralni mevlud Medžlisa IZ Bihać održan u džamiji Fethija

U ponedjeljak, 19.11.2018. iza akšam namaza u džamiji Fethija u Bihaću je upriličen centralni mevlud za područje Medžlisa IZ Bihać. Mevludu su prisustvovali muftija bihaćki Hasan-ef. Makića, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, imami i džematlije, a kompletan program mevluda su izveli članovi hora imama Medžlisa IZ Bihać.

Nakon klanjanja akšam namaza prisutnima se obratio Abdul-Aziz-ef. Nuspahić, imam džemata Fethija iskazavši svoju dobrodošlicu i zahvališi se svima koji su svojim prisustvom iskazali poštovanje i ljubav prema Pejgamberu, a.s.

Nakon toga se obratio Mensur-ef. Ćehić, glavni imam, naglašavajući važnost izučavanja života i djela Muhammeda, a.s., koji nas inspiriše da svojim iskrenim nijetom, predanim radom i zalaganjem možemo postići zavidne rezultate i na tom putu se svi mi, svako u svom poslu, mora ugledati na Muhammeda, a.s., kako bi u tom smislu imali pravo očekivati i Božiju pomoć.

Potom je hor imama izveo kulturno-vjerski program sa nekoliko iznimno lijepih i emotivnih ilahija i recitala, prije svega o ljubavi prema Muhammedu, a.s.

I na kraju svečanosti prisutnima se obratio muftija bihaćki Hasan-ef. Makić. On je govorio o doprinosu kojeg je dao islam i Muhammed, a.s., čovječanstvu. „Muhammed, a.s., nas je kroz svoju tradiciju i lični primjer naučio mnono stvari i historijski posmatrano, njegov značaj u afirmaciji čistoće, kulture ponašanja u raznim prilikama, međureligijskog dijaloga i razumijevanja, njegovom odnosu prema prijatelju i neprijatelju je zasigurno bio presudan u daljnjem napredovanju ovih vrijednosti i kod drugih naroda, ne samo kod muslimana.“  - istakao je muftija Makić.

Svečanost je završena dovom koju je proučio glavni imam, a potom je klanjana jacija namaz i nastavljeno druženje u lijepoj i ugodnoj atmosferi.

N. Horozović

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 22 Novembar 2018 00:03
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H