Septembar 25, 2020

Mevludi u svim bihaćkim džamijama tokom mjeseca Rebi'u-l-evvela

U četvrtak, 08.11.2018. s akšam namazom nastupio je 1. rebiu-l-evvel 1440. godine, mjesec u kojem je rođen Božiji poslanik i miljenik Muhammed, a.s. Muslimani diljem svijeta pored 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a.s., obilježavaju i prigodnim programima se sjećaju Muhammeda, a.s., tokom cijelog ovog mjeseca.

Medžlis IZ Bihać svake godine u svakom svom džematu priprema mevludski program, gdje učešće uzimaju djeca, mladi, stari, ulema, imami i svi oni koji su na bilo koji način vezani za džamiju. I ove godine će se u svakoj bihaćkoj džamiji proučiti mevlud, te prigodnim sadržajem obilježiti ovaj mjesec. (Raspored svih mevluda možete preuzeti u visokoj rezoluciji kada kliknete OVDJE. )

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je zadovoljan dosadašnjom realizacijom ovih aktivnosti. „Tradicija obilježavanja dana i mjeseca rođenja Muhammeda, a.s., kod muslimana diljem svijeta je jedna od najstarijih i najpopularnijih tradicija. Mi, bosanski muslimani, njegujemo tradiciju na sebi svojestven način izvodeći prigodne programe, a uključujući prije svega mektebsku djecu i omladinu u programe, te cijeli džemat u ovaj događaj. I ove godine će u svim džematima našeg medžlisa biti proučen mevlud i na takav način ćemo očuvati našu tradiciju, ali i iskoristiti priliku i našim džematlijama iznova rasvjetliti brojne segmente Poslanikove, a.s., ličnosti.“ – ističe glavni imam Medžlisa IZ Bihać.

Apelujemo na sve naše džematlije da u što većem broju prisustvuju mevludima i da svoje vrijeme u ovom mjesecu usklade sa mevludskim terminima, jer će na njima Allaha mnogo spominjati, donositi salavate na Muhammeda, a.s., slušati o životu i djelu Muhammeda, a.s., te slušati poruke onih koji će vaz kazivati.

N. Horozović

Rate this item
(0 votes)
Last modified on petak, 09 Novembar 2018 20:11
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H