Juni 04, 2020

Svečano otvorena džamija "Nafaka" u džematu Ribić

Nakon što su gotovo sedamnaest godina strpljivo čekali administrativne dozvole i ostale potrebne dokumente, a zatim ubrzano krenuli u njenu izgradnju kojoj su zbog velikog broja donacija koje su pristizale isključivo od lokalnog krajiškog stanovništva, dali ime Nafaka džamija danas je otvoren ovaj novosagrađeni vjerski objekat u bihaćkom naselju Ribić.

Zahvaljujući velikom trudu i naporu mještana naselja Ribić i svesrdne pomoći njihovih komšija iz susjednih mjesnih zajednica, ali i drugih gradova Bosanske krajine, džamija je završena za samo godinu dana.

Otvorenju džamije prisustvovale su brojne zvanice, među kojima Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Husein Rošić premijer Unsko-sanskog kantona, kao i Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća.

Pohvalivši narod Krajine ističući kako su se iz tog dijela Bosne i Hercegovine kroz historiju pojavljivale inteligentne, hrabre, iskrene i vrijedne ličnosti kakav je bio i reisu-l-ulema Džemaludin ef. Čaušević, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je istako značaj istinske uleme i predvodnika u narodu, kazavši da oni uvijek moraju biti posvećeni čovjeku kao jedinki i narodu kao zajednici.

"Nemojte nikada izdati svoju vjeru, niti božiju i Poslanikovu a.s. riječ. A, on je kazao da je poslan da usavrši moral kod ljudi. Došao je da nam kaže da ovaj život ko provede moralne vrline i vrijednosti bit će nagrađen na oba svijeta. Neće Bog oprostiti nikome uvredu kojom uvrijedi svoga brata i sestru. Hoće oprostiti namaz koji propustimo, a svi smo ih propuštali. Hoće oprostiti i zekat koji nismo dali, a svi smo to ponekad zanemarili. Hoće propustiti i neku drugu naredbu koju nam je pojedinačno naredio. Ali, želim ovdje u Krajini, posebno vama, kazati da Bog dragi neće hakove među ljudima svoditi, već će ih oni sami morati svesti. Zato je isuviše važan onaj hadis u kojem se kaže da niko neće biti istinski vjernik ukoliko ne bude volio svome bratu i sestri ono što voli i samom sebi“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Kazavši da na izjave mržnje koje su u proteklih nekoliko dana upućene Bošnjacima iz bh. entiteta RS, treba odgovoriti s još većom ljubavlju i brigom prema džamijama, Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać je istakao kako Bošnjaci trebaju raditi na izgradnji sistema koji će takvima, koji vrijeđaju bošnjačke svetinje i šire mržnju prema njima, stati u kraj.

"Islamska zajednica je dobar primjer kako treba graditi društvo i državu. Gotovo da nema džamije na području Medžlisa Islamske zajednice Bihać, a da nije temeljno rekonstruisanja ili iz temelja, nakon što je porušena, nanovo izgrađena. Dakle, možemo doći do zaključka da je na području grada Bihaća, Medžlis IZ Bihać u proteklih 20 godina, najveći investitor u infrastrukturnu izgradnju“, kazao je Ćehić.

Mujo ef. Spahić je imam koji preko tri decenije vodi brigu o duhovnom životu naselja Ribić, i njegovih mještana, u svom obraćanju je istakao kako džamija, kao središte vjerskog, obrednog, društvenog, obrazovnog, odgojnog, kulturnog i sveukpnog života, treba da bude utočište, garant i simbol džemata i zajednice koju drži na okupu.

Izvor: AGENCIJA ANADOLIJA

Fotografije: IZVORI

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H