Maj 24, 2019

Prvi ljudi Vakufske direkcije u radnoj posjeti u Bosanskom Petrovcu, Kulen Vakufu i Bihaću

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović, u pratnji pravnika Huse Salihovića, boravio je u dvodnevnoj radnoj posjeti medžlisima IZ Bosanski Petrovac i Bihać te džematu Kulen Vakuf.

Radna posjeta je organizirana u sklopu planskih aktivnosti Vakufske direkcije koji se odnose na radne posjete medžlisima.

U Kulen Vakufu, čiji džemat pripada Medžlisu IZ Bihać, predstavnici Vakufske direkcije su se sastali sa imamom i mutevelijom kojom prilikom su se upoznali sa stanjem vakufske imovine i planiranim projektima.

U Bihaću su se također sastali sa predsjednikom i glavnim imamom Medžlisa IZ Bihać kojom prilikom su razgovarali o zajedničkoj saradnji na zaštiti i unaprijeđenju vakufske imovine. Također posjetili su i objekat Fethija džamije u Bihaću i na licu mjesta izvršili su uvid u trenutno stanje objekta kojom prilikom su konstatirali neophodnost preduzimanja aktivnosti za njenu restauraciju.

U Bosanskom Petrovcu predstavnici Vakufske direkcije su se sastali sa rukovodstvom medžlisa Islamske zajednice. Tom prilikom razgovarali su o stanju i potrebama vakufske imovine sa osvrtom na perspektivu odnosno mogućnosti što boljeg ekonomskog iskorištavanja vakufske imovine i stavljanja iste u funkciju. Od strane domaćina upoznati su sa planom projekta rekonstrukcije i adaptacije zgrade Medžlisa. Nakon sastanka sa rukovodstvom Medžlisa organiziran je sastanak sa predsjednicima džematskih odbora i imamima sa područja Medžlisa IZ Bosanski Petrovac. Tom prilikom direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović prisutnim se obratio i ukazao na značaj vakufa u današnjem vremenu i mogućnostima njegove bolje iskoristivosti, kao i obavezu svih da se zalažu kada je u pitanju zaštita i unapređenje vakufske imovine. Na navedenom sastanku sa predstavnicima džemata razgovaralo se i o normativnim aktima koja uređuju pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom. Poseban akcenat u posjeti je dat na realizaciji projekata za kojima džemati i Medžlis imaju potrebu.

Na kraju ovih posjeta direktor Zajimović je istakao da će Vakufska direkcija u skladu sa mogućnostima pružiti svu neophodnu pomoć i podršku medžlisima u realizaciji navedenih projekata, kao i zaštiti vakufske imovine općenito.

Izvor: VAKUF.BA

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H