April 05, 2020

Sa mevludom u džematu Muslići-Kamenica završen ovogodišnji mevlud

U nedjelju, 24.12.2017. iza akšam namaza održan je i posljednji ovogodišnji mevlud u Medžlisu IZ Bihać. Kao i svake godine, tradicija Medžlisa IZ Bihać je da se u svakom džematu u mjesecu Rebi'u-l-evvelu održi svečanost povodom Mevlud-i šerifa. Tako je bilo i ove godine. Izuzetno bogat program, značajan broj džematlija i posebno posebna atmosfera je krasila svaki mevlud ove godine.

Ova generalna ocjena mevluda na nivou cijelog medžlisa se u cjelosti prenosi i na mevlud u džematu Muslići-Kamenica, gdje je tradicionalno mevlud dobro organiziran, pripremljen i izveden. Za sve to se pobrine vrijedni Nihad-ef. Imširović sa svojim džematskim odborom. I ove godine džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a Nihad-ef. je imao slatke muke u odabiru učača i recitatora, s obzirom da je trebalo od 90 polaznika mekteba odabrati najbolje. Kao i uvijek sa svojim prekrasnim izvedbama ilahija briljirala je Emana Imširović, kao i ostali učesnici programa. Posebno je bilo upečatljivo slušati recitacije one djece koja nisu još ni u školu krenula, a ponos i sreća njihovih roditelja je bila neopisiva.

Nakon mevludskog programa u svojstvu vaiza ispred Medžlisa IZ Bihać obratio se Abdo-ef. Rekić, imam u džematu Bajrići. On je u svom sažetom i jezgrovitom nasihatu govorio o vjeri koju je donio Muhammed, a.s., a koja je prožeta mirom, uputom i milošću. Čestitao je Nihad-ef. na izvrsnom mevludu i pohvalio sve izvođače.

Nadamo se da će ova lijepa tradicija u našem medžlisu poprimati sve ljepši izgled i da ćemo iz godine u godinu kreirati sve bolji ambijent za njegovanje ljubavi prema najodabranijem Božijem stvorenju – Muhammedu, a.s.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H