Juli 11, 2020

Vijeće muftija o iseljavanju iz BiH

Sarajevo, 29. novembar 2017. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 14. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Na sjednici su muftije raspravljale o aktivnostima Islamske zajednice između dvije sjednice, a posebno su analizirani izvještaji, koje su pripremile muftije o iseljavanju muslimana iz BIH i Sandžaka i trendovima uključivanja tih ljudi u aktivnosti Zajednice u novim sredinama u kojima žive ili rade. Ovom pojavom će se Islamska zajednica od sada kontinuirano baviti kroz monitoring i izradu konkretnih mjera iz svoje nadležnosti.

Utvrđen je Plan rada Vijeća muftija za 2018. godinu i donesena Odluka o raspodjeli sredstava iz fonda „Bejtu-l-mal“.

Vijeće je razmatralo Nacrt Budžeta Rijaseta za 2018. godinu i Nacrt Plana rada za 2018. godinu. Također je razmatrano i usvojeno više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima.

Pod tekućim pitanjima raspravljalo se o više aktuelnih pitanja, a zaključeno je da će se Vijeće u narednim danima obratiti članovima Zajednice i javnosti posebnim saopćenjem o trenutnoj situaciji koja utječe na rad Zajednice u domovini, domovinskim zemljama i svijetu

Rate this item
(0 votes)
Last modified on subota, 02 Decembar 2017 01:34
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H